Myter om rengjøring

Myter om renhold – stemmer de?

Myte: Det må vaskes med vann!

I moderne renhold har vi en tommelfingerregel: Tørt smuss fjernes med tørre metoder og smuss/flekker som har en fuktig kilde fjernes med våte metoder. Eksempel: sand og støv kan fjernes med en tørr mopp. Kaffeflekker fjernes med en fuktig mikrofiberklut. Utføres renholdet etter denne hovedregelen oppnås gjerne at det brukes mindre vann, renholdet blir mindre fysisk krevende, raskere utført og er mer miljøvennlig.

Myte: I alle hjem bør det være Klorin og Salmiakk!

Visste du at hvis du blander disse 2, så oppstår en gass som er farlig nok til at du besvimer? De fleste problemflekker fjernes greit med mikrofiberklut og miljøvennlig rengjøringsmiddel. Klor er helsefarlig å puste inn. Salmiakk irriterer slimhinnene. Begge disse må brukes med stor forsiktighet.

Myte: Grønnsåpe er bra!

Grønnsåpe er fett med furunål-lukt. Vasker du med grønnsåpe så oppnår du stort sett at det bygger seg opp et fettlag på gulvet. Til dette fettlaget fester det seg skitt og smuss og du oppnår stort sett at gulvet blir raskere skittent igjen, men du får god lukt. Grønnsåpe kan imidlertid med fordel brukes på ubehandlet treverk, som i f.eks. en badstue. Såpen impregnerer da treverket.

Myte: Rengjøringsbyrået hos oss bare skvetter litt vann her og der – det blir jo ikke rent av det!

Å skvette litt vann på gulvet er sjelden effektivt. Vår beste metode er enten å bruke egnede mopper for tørt renhold når det brukes helt tørr metode. Ved behov for en mellomting mellom tørr og våt metode fuktes en mopp ved å spraye på den eller bløte den for så å vaske gulvet. Hvis det brukes en våt metode skal gulvet tørres med tørr mopp til slutt.

Myte: Støvsugeren er effektiv

Støvsugeren er effektiv på tekstiler. På harde flater er det fysisk lettere og raskere å bruke tørr mopp. Profesjonelle rengjøringsbyråer bruker støvsugere med hepa-filter for å forebygge helseplager. Hepafilteret er godkjent av Astma- og allergiforbundet.

Myte: Det må vaskes med bøtte og klut

Bøtte med vaskevann er avleggs. Denne metoden fører til at det brukes for mye vann. Det er fysisk tungt. Å dyppe en klut i vann som blir mer og mer skittent fører til at man trekker med seg smuss og bakterier rundt omkring i bygningen.

Myte: Det er hybelkaniner i korridorene allerede – kan umulig ha vært rengjort på lang tid!

Hybelkaniner kan bety at rengjøringsbyrået hos dere har brukt riktig renholdsmetode. Hvis det er brukt tørre metoder til å fjerne støvet så oppnår du at støvet ikke legger seg. I stedet dannes hybelkaniner som enkelt kan sopes opp eller fjernes med en støvsuger. I enkelte bygninger kommer hybelkaniner over natten. Hvis du opplever at dette er plagsomt bør det vurderes hyppigere renhold. Eventuelt sjekk om det er på tide med service på ventilasjonsanlegget.

Vi ønsker å være fremoverlente og skal hele tiden være blant de første i vår bransje til å ta i bruk ny teknologi. Dette dreier seg for eksempel om digitalisering av rutiner og prosesser samt robotisering av arbeidsoppgaver.