Den «usynlige» kalenderen

For at arbeidsplassen din skal holdes ren og innbydende året rundt, har vi laget en kalender du slipper å forholde deg til.

Vi bor i et land med store sesongvariasjoner. For å opprettholde et sunt og innbydende arbeidsmiljø er det derfor viktig å planlegge renholdsaktiviteter nøye gjennom hele året. Vår, sommer, høst og vinter har sine særegne utfordringer som krever ulike bøtemidler.

Ved å følge et årshjul for renhold, sørger vi for at lokalene alltid fremstår rene og velstelte – uavhengig av hva årstiden byr på av utfordringer. Her er en detaljert guide til hvilke aktiviteter vi gjerne inkluderer i en renholdskalender.

Vår: Solskinn og pollen

Det er ikke uten grunn at vårrengjøring er blitt et allment fenomen. Når vinteren takker for seg og våren melder sin ankomst, er det på tide å gi lokalene en grundig oppfriskning. Lyset som strømmer inn gjennom vinduene avdekker raskt smusset den mørke vinteren har kamuflert, og våren er derfor en perfekt tid for en omfattende vinduspuss. 

Rengjøring av både innvendige og utvendige vinduer bidrar til å slippe inn mest mulig naturlig lys, noe som skaper en mer energigivende atmosfære på arbeidsplassen.

Les også: Slik bekjemper du pollen på arbeidsplassen

I tillegg bringer våren med seg pollen og støv som kan påvirke inneklimaet. Økt fokus på rengjøring av ventilasjonssystemer og dypere støvsuging av tepper og tekstiler bidrar til å redusere mengden pollen og støv som kan forverre allergier blant de ansatte.

Anbefalte aktiviteter

  • Vinduspuss: Rengjøring av både innvendige og utvendige vinduer for å fjerne vintersmuss og maksimere lysinnslippet.
  • Ventilasjonsrengjøring: Rengjøring og vedlikehold av ventilasjonssystemer for å fjerne støv som kan ha samlet seg over vinteren.
  • Dyprens av tekstiler: Hyppig støvsuging og rengjøring av tepper, gardiner og møbeltrekk for å fjerne ta knekken på pollen og forbedre inneklimaet.

Sommer: Ferie og utendørsaktiviteter

Sommeren er tiden da mange ansatte tar ferie, og kontorlokalene ofte brukes mindre intensivt. Dette gir en ypperlig mulighet til å gjennomføre hovedrengjøring og utføre oppgaver som krever ekstra tid og innsats, uten at det forstyrrer den daglige driften.

En grundig gulvvask eller polering kan forlenge levetiden på gulvbelegg og gi arbeidsplassen et friskt og rent utseende til du ønsker kollegaene dine velkommen igjen i august.

Utendørsarealer som inngangspartier, parkeringsplasser og uteområder bør også få litt ekstra kjærlighet på denne tiden. Sørg for at veier og stier rundt bygget er rene, og at eventuelle grøntområder er velstelte og klare for bruk gjennom sommeren. Garasjene trenger gjerne også en hovedrengjøring eller i det minste feiing på denne tiden. 

Anbefalte aktiviteter

  • Hovedrengjøring av gulv: Inkluderer grundig vask, polering eller boning av gulv – dette er omfattende aktiviteter vi anbefaler å gjøre mens kontoret står tomt.
  • Tepperens: Dypvask av tepper og tekstiler for å fjerne innestengt skitt og forfriske innemiljøet.
    Rengjøring av møbler: Rens og vedlikehold av kontormøbler for å sikre lang levetid og et profesjonelt utseende.
  • Utendørs vedlikehold: Rengjøring og oppfriskning av inngangspartier, garasjerenhold, parkeringsplasser og grøntområder.

 

Høst: Frisk luft og influensa

Høsten bringer med seg en kjøligere luft, og med den kommer også influensasesongen. Dette er tiden for å intensivere desinfiseringen og fokusere på smittevern. Spesielt bør overflater som ofte berøres, som dørhåndtak, lysbrytere og tastaturer, rengjøres og desinfiseres hyppigere.

Høsten er også en god tid for å gjøre en grundig gjennomgang av ventilasjonssystemer. Når temperaturen synker, og vinduene holdes lukket, blir det ekstra viktig å sikre at inneluften er ren og fri for potensielt skadelige partikler.

Anbefalte aktiviteter

  • Hyppig desinfisering: Fokus på rengjøring og desinfisering av kontaktflater som dørhåndtak, lysbrytere, telefoner og tastaturer.
  • Rengjøring av ventilasjonssystemer: Vedlikehold og rengjøring for å sikre god luftkvalitet når vinduene er lukket.
  • Forebyggende tiltak mot mugg og fukt: Inspeksjon og rengjøring i fuktutsatte områder for å forhindre muggvekst når været blir fuktigere.


Vinter: Slaps, kulde og snø

Vinteren bringer med seg utfordringer som snø, slaps og veisalt, som lett kan trekkes inn i lokalene. Dette kan gjøre gulvene skitne og glatte, og forårsake ekstra slitasje. Derfor er det viktig å ha en plan for hyppig rengjøring av inngangspartier og fellesområder, slik at gulvene holdes tørre og rene.

Dette er også tiden for å gjennomføre en årsslutt-rengjøring, hvor du tar tak i oppgaver som kan ha blitt utsatt gjennom året. Å få gjort dette før årsskiftet sørger for at kontoret starter det nye året i topp stand, klart for en ny og produktiv periode.

Anbefalte aktiviteter

  • Hyppig rengjøring av inngangspartier: Fjerning av snø, slaps og veisalt fra gulv og matter for å forhindre skader og opprettholde et rent miljø.
  • Årsslutt-rengjøring: Utføring av dyptgående rengjøringsoppgaver som har blitt utsatt, inkludert rens av gulv, tepper og møbler.
  • Vedlikehold av gulvbelegg: Ekstra pleie og beskyttelse av gulvbelegg mot vinterens slitasje.

Rent og pent året rundt

Ved å følge et årshjul for renhold, sikrer du at bedriftens lokaler alltid fremstår på sitt beste – uansett sesong. Fra å slippe inn lyset om våren til å holde snøen ute om vinteren, er det viktig å planlegge for sesongens utfordringer på forhånd. Med et godt årshjul på plass, trenger du aldri å bekymre deg for at noe blir oversett, og du kan være trygg på at renholdet alltid holder høyeste standard.

I samarbeid med din renholdsleverandør kan du tilpasse årshjulet etter dine spesifikke behov, slik at alle nødvendige tiltak blir gjennomført på riktig tidspunkt. Dette sikrer ikke bare et rent og trygt arbeidsmiljø, men også at lokalene dine alltid er klare til å møte både ansatte og kunder med et godt førsteinntrykk.